Ponorné čerpadlá - Mýty a Fakty

Úvod

Určite sa mnohí z vás v minulosti stretli s termínom tipu : čerpadlo na 380 voltov je výkonnejšie ako na 230V. Potrebujem výkon aspoň 1100W vtedy bude čerpadlo dobre polievať . Nerezové je nerezové - vydrží dlhšie. Vretenové čerpadlo je odolnejšie ako odstredivé. Poďme sa v tomto článku spoločne pozrieť ako to je naozaj v praxi.

Ponorné čerpadlá – Mýty a Fakty – obsah

  1. Napätie 230V vs. 380
  2. Hĺbka studne
  3. Konfigurácia obežných kolies
  4. Priemer čerpadla (3", 4" alebo 5")
  5. Vzdialenosť a vertikálne prevýšenie
  6. Vretenové vs. odstredivé – hlbinné čerpadlá
  7. Výkon aspoň 1100W
  8. Nerezová oceľ vs. Liatina
  9. Záver

 

Napätie 230V vs. 380V

  • Napätie nie je jediný faktor ktorý ovplyvňuje celkový výkon ponorného čerpadla. Celkový výkon ponorného čerpadla je ovplyvnený hĺbkou studne do ktorej bude čerpadlo ponorené. Počtom a prevedením obežných kolies. Hrúbkou čerpadla 3“- 4“- 5“. Vzdialenosťou kde treba dopraviť vodu a výškovým prevýšením medzi studňou a koncovým bodom.

  • Už dávno prestalo platiť, že čerpadlo na 380V má väčší výkon. Ide skôr o to, aké máme doma pripojenie. 380V alebo 230V. Na základe elektrického pripojenia budeme vyberať ponorné čerpadlo. Produkty na 230V sú lacnejšie v porovnaní na 380V.

 

Hĺbka studne

  • Hĺbka studne zohráva významnú úlohu pri určovaní výkonu čerpadla . Hlboké studne si vyžadujú čerpadlá s veľkým výkonom, aby dostatočne dopravili vodu na povrch.

  • Termín väčší výkon znamená nielen hrubý výkon motora, ale aj počet obežných kolies. Aby sme dosiahli dobré výsledky je veľmi dôležité zabezpečiť, aby zvolené čerpadlo zodpovedalo hĺbke studne. Poskytovalo dostatočný výtlak – výtlačnú výšku

 

Náš tip 

Ponorné čerpadlá môžu byť ponorené len do určitej hĺbky pod vodnú hladinu. Štandardne to býva okolo 15-20m. Nezabúdajte na to.  Vyhnete sa výdavkom za servis hydrauliky.

 

Konfigurácia obežných kolies

  • Počet, tvar a veľkosť obežných kolies vo vodnom čerpadle sú rozhodujúce pre jeho celkový výkon. Obežné kolesá sú zodpovedné za vytváranie sily potrebnej na pohyb vody. Všeobecne platí, čím viac obežných kolies má čerpadlo, tým väčšiu výšku a vzdialenosť dokáže prekonať. Čím väčšie obežné kolesá má čerpadlo, tým väčšie množstvo vody vie prečerpať.

  • Z tohto príkladu nám je jasné , že kalové čerpadlo s 1 obežným kolesom o priemere aj 20cm prepraví veľké množstvo vody, ale nemá dostatočný tlak na polievanie záhrady. Ponorné kalové čerpadlá majú štandardne tlak 8 až 15m. Kúpou takého čerpadla sme len premárnili financie

Ponorné čerpadlá - Mýty a Fakty (1) 

Priemer čerpadla (3", 4" alebo 5")

  • Priemer čerpadla do studne je ďalším dôležitým faktorom. Ponorku do studne by sme mali vyberať na základe priemeru vrtu a objemu vody, ktorý potrebujete prečerpať. 4“ – 5“ priemery zvládnu väčší prietok vody, ale budú vyžadovať väčší priemer vrtu , alebo klasickú kopanú studňu – skruž. 4“ - 5“ ponorné čerpadlá budú drahšie ako 3“, ale určite budú mať väčší tlak aj prietok.

  • Takže budú mať väčší celkový výkon. Ak vám to vaše financie a podmienky dovolia. Volte vŕtanú studňu s priemerom 160 – 200cm alebo aj viac. Ponorné čerpadlá s väčším priemerom budú mať masívnejšie vyhotovenie. To znamená - nielen v väčšie obežné kolesá ale aj hrubšie.

  • Hlbinné čerpadlo s hrubšími obežnými kolesami bude odolnejšie voči piesku a iným mechanickým nečistotám. V budúcnosti odpadá tiež poruchovosť v prípade vápenatej , alebo železitej vody. Tenké a malé obežné kolesá ľahko podliehajú korózii.

 

Vzdialenosť a vertikálne prevýšenie

  • Na výkon hlbinného čerpadla má vplyv aj vzdialenosť na ktorú je potrebné vodu dopraviť a prevýšenie. To znamená - vertikálna nadmorská výška a vzdialenosť medzi studňou a konečným cieľovým bodom.

  • Väčšie vzdialenosti a väčšie výšky (prevýšenia) si vyžadujú produkty s väčším výkonom a kapacitou.

Ponorné čerpadlá - Mýty a Fakty

     

Náš tip 

Vedeli ste, že 1m výtlačnej výšky čerpadla je 10m.Takže čerpadlo s výtlakom 60m v 10m studni bude mať na povrchu studne tlak už len 50m?         

 

Vretenové vs. odstredivé – hlbinné čerpadlá

  • Obidve sú vhodné na čerpanie čistej alebo úžitkovej vody. V minulosti platilo , že vretenové čerpadlo znesie viac piesku. V súčasnosti sú na trhu kvalitné hlbinné čerpadlá ktoré môžu prečerpať aj 200g piesku na 1m3 vody. Ak si predstavíme 200g piesku na 1000l vody, tak to je naozaj dosť. Bez toho aby sa ponorné čerpadlo poškodilo.

  • Samozrejme nájdeme na trhu výrobky z nízkou obstarávaciou hodnotou , kde konštrukcia ponorného tlakového čerpadla neumožňuje čerpať piesok.

 

Ponorné čerpadlá - Mýty a Fakty 2

Výkon aspoň 1100W

  • Výber čerpadla závisí od konkrétneho projektu na ktorý ho chcete použiť. V predchádzajúcich odsekoch sme si vysvetlili ako to je s tlakom , prietokom, obežnými kolesami a hĺbkou studne.

  • Ponorné kalové čerpadlo s výkonom 1100W nám neposkytne dostatočné parametre na polievanie a čerpanie vody z hĺbky 30m. Naopak ponorné tlakové čerpadlo s výkonom aj 1500W nám neodčerpá vodu dostatočne rýchlo zo zaplavenej pivnice, pretože nie je na to uspôsobené.

 

Náš tip 

Nevyberajte ponorné čerpadlo podľa výkonu. Vyberajte podľa výtlačnej výšky a prietoku. Toto sú smerodajne parametre. Výrobca ktorý nemá dostatočné skúsenosti vo výrobe ani techniku, nebude môcť vyrobiť motor s nízkym ( efektívnym ) výkonom.

 

Nerezová oceľ vs. Liatina

  • Ponorné čerpadlá z nerezovej ocele AISI 304 sú ideálne do každej vody. Aj tam, kde sú prísne nároky na hygienu. Závisí tu len od toho , z akej hrúbky nerezovej ocele sú dané produkty vyhotovené a od akého výrobcu.

  • Pri čerpadlách s nízkou cenou sa výrobca mnoho krát prispôsoboval, aby dokázal vyrobiť výrobok s menšími nákladmi na výrobu a vyšiel tak v ústrety zákazníkom , ktorý majú čisté studne. Studne kde je voda bez prímesi železa, vápnika alebo piesku.

  • Vodné čerpadlo alebo vodný automat, bude aj po rokoch v studni pracovať hladko, bez potreby servisu. Studne ktoré sú roky používané sú aj dostatočne prečistené.

  • Ponorné liatinové čerpadlá sú na trhu už desaťročia. Sú známe vysokou odolnosťou voči korózii a tiež ľahkou výmenou náhradných dielov. Kúpa liatinového čerpadla na 380 je kúpa na istotu.

 

Záver


Výber ponorného čerpadla do studne nie je až taká jednoduchá záležitosť, ako by si niekto pomyslel. Zvlášť pri väčších projektoch kde je v obytnom dome aj niekoľko bytov. Alebo v prípade, kde na jedno čerpadlo sú napojené 2 rodinné domy. Tu už je nevyhnutná rada odborníka v danej oblasti, alebo projektového inžiniera. Preto vyberajte s rozvahou. Vyberáte produkt, ktorý by vám mal slúžiť aj niekoľko rokov.

 

 

Ponorné čerpadlá - podrobnosti 

Ponorné čerpadlá - kategórie obsahujúce produkty

 

➡️ Ponorné čerpadlá  ➡️ Ponorka na vodu ➡️ Ponorné vretenové čerpadlá ➡️ Odstredivé čerpadla  ➡️ Studňové čerpadlá  ➡️ Hlbinné čerpadlá do studne  ➡️ Ponorné čerpadlá do studne 230V  ➡️ Čerpadlá Košice - blog  ➡️ Odstredivé čerpadlá ➡️ Ponorné čerpadlo do studni  ➡️ Ponorné čerpadlá na vodu  ➡️ Ponorné čerpadlá do studne