Domáca vodáreň - poruchy

Domáca vodáreň nevypína? Tu je niekoľko dôvodov

  • Domáca vodáreň nevypína , pretože je opotrebované obežné koleso. Obežné koleso nemá dostatočný záber a nevytvorí dostatočný tlak. Obežné koleso pre vaše čerpadlo môžete kúpiť v servisnom stredisku, alebo v špecializovanej predajni.
  • Ak domáca vodáreň nasáva vzduch na sacom potrubí. Čerpadlo nevytvorí dostatočný podtlak a následne výtlak do systému vašeho domu. Je potrebné skontrolovať hdpe spojku k domácej vodárni a hdpe koleno v studni, či nedošlo k uvoľneniu.
  • Ak mame poškodený sací kôš – voda padá ( uniká do studne) .Vzniká vzduchová bublina a čerpadlo nie je schopné nasať dostatočné množstvo vody a vytvoriť potrebný tlak.
  • Vypínací tlak na tlakovom spínači je nastavený príliš vysoko. Čerpadlo nie je schopné vytvoriť požadovaný tlak.
  • Rozladený tlakový spínač. Z výroby je pri domácej vodárni prednastavený tlakový spínač. Ak sa jeho hodnoty posunú smerom hore napríklad na tlak 5Bar. Domáca vodárnička nie je schopná vytvoriť taký tlak a jednoducho nevypne. Snaží sa natlačiť ale nenatlakuje

 

Príklad: Maximálny výtlak čerpadla na domácej vodárni (Hmax) je 48m.Nemôžeme nastaviť vypínací tlak na 4,5bar.Čerpadlo sa bude trápiť a bude mať problém s vypínaním. Niekedy sa stáva , že čerpadlo v tejto fáze " cuká " .Počujete silnejšie nárazy ako sa celá domáca vodáreň trápi a nedokáže vypnúť. Ideálny vypínací tlak je v tomto prípade 4bar alebo 3,5Bar.

Čo spôsobuje časté zapínanie domácej vodárne? Pozrime sa spolu na niekoľko dôvodo

  • Dôvod č.1 je prasknutý vak . Ten spôsobuje časté zapínanie domácej vodárne. V tlakovej nádobe nemáme protitlak vzduchu. Vak je buď úplne uvoľnený a voda prešla až k vnútornému obalu tlakovej nádoby. Alebo je vak úplne nalepený na stenách tlakovej nádoby. V nádobe opäť nie je žiaden protitlak vzduchu.
  • Poškodený sací kôš je dôvod č.2. Voda uniká (padá) do studne. A vzniká vzduchová bublina v nasávacom potrubí.
  • Na výtlačnom potrubí je diera. Uniká voda. Domáca vodáreň často zapína.
  • Veľký tlak vzduchu v tlakovej nádobe spôsobuje časté zapínanie. Domáca vodáreň sa správa tak, ako keby ste mali prasknutý vak. Protitlak vzduchu v nádobe musí byť o 0,2bar menší ako je spodný tlak na tlakovom spínači

Náš typ ✅

  • Viete o tom , že vak môže byť nalepený na stenách tlakovej nádoby? Ako sa to stalo? O nádobu a čerpadlo sa treba starať. Pracujú každý deň. V rámci bežnej údržby  je potrebné pravidelne dofúkať nádobu na určený protitlak. Aspoň raz za 4 mesiace. Ak to neurobíte , vzduch unikne z nádoby a vak sa nalepí na stenu nádrže. Tento stav je viac menej nezvratný. Budete musieť skúsiť odlepiť vak od steny nádoby manuálne..... takmer nikdy sa to nepodarí.

Hlavný nepriateľ domácej vodárne - piesok a nečistoty

Filter na vodu

Piesok vniká do čerpadla a poškodzuje obežné koleso a difúzor. Domáca vodáreň časom prestáva pracovať. Nie je schopná nasať dostatočné množstvo vody a nevytvorí potrebný tlak v potrubí. Inštalujte pred vodáreň filter, alebo sadu filtrov na mechanické nečistoty. Predĺžite tým životnosť vodárničky.

 

 Vodárnička nedrží tlak? Tu sú možné príčiny

  • Voda sa stráca v studni . Čo to znamená? Pravdepodobne máme poškodený sací kôš. Voda nám "padá" - uniká späť do studne. Vzniká vzduchová bublina a čerpadlo nie je schopné nasať vodu a udržať konštantný tlak.
  • Diera na sacom potrubí.( hlavne na starých pozinkovaných rúrach). Spôsobí únik vody. Vodárnička nemá k dispozícii dostatočné množstvo vody na saní aby vytvorila pracovný tlak v systéme.
  • Poškodené obežne koleso – nevytvorí dostatočný tlak.

Náš tip 

Ak sa chcete dozvedieť čo to je a ako funguje domáca vodáreň pozrite si nás blog čo je domáca vodáreň

 

Možné príčiny ak domáca vodáreň neťahá vodu

  • Domáca vodáreň nie je zapojená do elektrického prúdu.
  • Poškodený motor čerpadla. Čerpadlo nepracuje.
  • Zablokované obežné koleso nečistotami.
  • Veľká vzdialenosť domácej vodárne od studne a následne k povrchu vodnej hladiny.
  • Zapchatý filter na sacej časti domácej vodárne.

 

Často kladené otázky (FAQ)

  • Koľko vzduchu mám nafúkať do nádoby aby domáca vodáreň pracovala správne. Na aký tlak? ......Do nádoby fúkame stále o 0,2 Bar menej ako je spodný tlak na tlakovom spínači. Príklad: Máme spínač 2-3,5 Bar. Nádobu budeme fúkať na 1,8Bar.
  • Do nádoby som nafúkal tlak 4 Bar a nemám väčší tlak v systéme . Prečo?......Tlak v systéme nezvýšime fúkaním do nádoby. Tlak v nádobe je len protitlak vzduchu aby domáca vodáreň pracovala správne.
  • Ako zvýšim tlak v dome - v systéme? ......Tlak  v dome zvýšite na tlakovom spínači.
  • Ako máme vedieť či môžem zvýšiť tlak. Je čerpadlo dostatočne silné?...... Tento údaj nájdete na čerpadle , alebo v záručnom liste. Budete hľadať parameter H max. Predpokladajme, že do teraz ste mali štandardný tlak 2-3,5Bar. Chcete ho zvýšiť na 3-4,5. V tomto prípade bude vypínací tlak  4,5 Bar. Takže na čerpadle musí byť údaj H max 55m a viac. Vtedy si môžete dovoliť vyšší tlak

 

 

Ak máte ešte nejaké otázky, napíšte nám. Navštívte našu stránku kontakty. Vašu otázku a možné riešenie problému zverejníme (bez vašich údajov). Pomôžete tak ďalším zákazníkom. Alebo si prezrite kategóriu domáce vodárne a vyberte si jeden z našich produktov

 

Domáce vodárne - podrobnosti

Domáca vodáreň vám zabezpečí čistú vodu z vašej studne bez toho aby ste museli platiť poplatky za obecnú vodu. Investícia do kvalitnej vodárne vám v konečnom dôsledku vráti peniaze

➡️Čerpadlá na vodu ➡️ Domáce vodárne ➡️ Lacné domáce vodárne  ➡️ Domáca vodárnička➡️ Domáca vodáreň s ponorným čerpadlom ➡️ Domáca vodáreň s frekvenčným meničom ➡️ Automatická domáca vodáreň ➡️ Kvalitné domáce vodárne ➡️ Čerpadlá Košice - blog  ➡️  Najlepšie domáce vodárne ➡️ Domáca vodáreň do vrtanej studne ➡️ Automatické čerpadla do studne ➡️ Domáca vodáreň na pitnú vodu 50l➡️ Domáce vodárne bez tlakovej nádoby ➡️ Vodný automat ➡️ Vodárnička 50L ➡️ Tiché domáce vodárne ➡️ Domáce vodárne do studne ➡️ Domáca vodáreň darling

 

Domáce vodárne - kategórie obsahujúce produkty