Ako vybrať čerpadlo

Prezeráte internet a stále neviete aké čerpadlo vybrať? Pripravili sme pre vás niekoľko článkov o čerpadlách. V tejto časti sa budeme venovať povrchovým čerpadlám. Ak uvažujete o ponornom čerpadle prečítajte si niečo o ponorných čerpadlách na našom blogu aké čerpadlo do vŕtanej studne.

Čerpadlo je určené najmä na dodávku vody do domácnosti, plnenie a vyčerpávanie nádrží, zvyšovanie tlaku, použitie v rámci malých vodární a malých závlahových sústav. Voda musí byť bez pevných častíc, alebo vlákien. 

Rozdelenie čerpadiel podľa prevedenia

Samonasávacie čerpadlo je schopné nasávať vodu zo studne, vrtu alebo jazera a ďalej ju prečerpávať na miesto kam potrebujeme. Ponorné čerpadlo - vytláča vodu zo studne cez rúru do daného objektu. Ideálne na rodinné domy, chaty a zavlažovanie. Kalové čerpadlo – prečerpáva septik a kal do zberného miesta. Kalové drenážne čerpadlo – odčerpáva špinavú , úžitkovú vodu napr. z bazéna, z jazera, alebo zo šachty.

Aké čerpadlo vybrať

Čistá voda – vyberáme čerpadlo liatinové alebo nerezové (nie plastové).Na septik – vyberáme robustné kalové čerpadlo učené do septiku, do žumpy nie drenážne Pre potok a jazierko je vhodné lacné čerpadlo v plastovom prevedení (poprípade kombinácia plast - nerez) urobí dobrú službu pri polievaní záhrady, odčerpaní vody zo zatopeného priestoru. 

                                                                   

                                                                Samonasávacie liatinové čerpadlo Pedrollo 

 

Výber povrchového čerpadla podľa hĺbky studne a výšky vodnej hladiny

Povrchové čerpadlá - sú schopné vytiahnuť vodu zo studne alebo vrtu

  • Priklad č.1 - hĺbka studne je 8m. Množstvo vody v studni (vodný stĺpec je len 1m) Vzdialenosť k domu je max 5m.Vzdialenosť od kolienka v studni k vodnej hladine je 7m. Toto je maximálna hrana pre čerpadlo. Ak voda klesne ešte o 0,5m. Čerpadlo prestane sať vodu a pôjde na sucho
  • Príklad č.2 - hĺbka studne je 5m.Vodný stĺpec je 3m. (takže od kolienka v studni k povrchu vodnej hladiny je 2m). Vzdialenosť od kolienka v studni k domu je 20m.Takže tu máme ešte krásnu rezervu pre čerpadlo 2m.Celková strata zo sacej schopnosti čerpadla je 5m
  • Príklad č.3 – hĺbka potoka 1m.Vzdialenost od potoka k čerpadlu je 20m.Prevýšenie medzi potokom a čerpadlo je 1m.Celková strata je 3m.

Ako sme robili prepočet

1m výškový v studni = strata 10m po rovine. Strata zo sacej schopnosti čerpadla. Každé samonasávacie čerpadlo má schopnosť sať vodu len z 8m. Nie viac. Tu ešte výrobca ručí za parametre uvedené na štítku čerpadla.

Straty v sacom potrubí a rozvodoch

Každý použitý prvok v rozvodoch kladie odpor pretekajúcej vode a znižuje výkon čerpadla. Straty sa môžu postupne zvyšovať ( napr. kavitáciou), až dôjde k neskoršiemu úplnému prerušeniu samonasávania. Čím tenšie potrubie , tým vyššie straty. Potrubie s priemerom 6/4“ má stratu len 1,7%. 

5/4“ potrubie ma stratu 6% a 1“ potrubie má stratu 17%. Tenšie potrubia majú stratu aj 50%. Z uvedeného príkladu je zrejmé , že použitie napr. 1/2“ hadice v záhrade výrazne zníži prietok aj tlak čerpadla na konci hadice. Spätná klapka, ventil, čistý odpieskovací filter spôsobujú stratu asi o 0,5m.Každe kolienko alebo ohyb o 0,5m.

Aké by malo byť prívodné potrubie čerpadla

Sacie potrubie by malo byť čo najkratšie a najpriamejšie, s minimálnym počtom ohybov. Vnútorný priemer sacieho potrubia musí byť rovnaký, alebo väčší ako priemer  sacieho pripojenia na čerpadle. Dávajte pozor, aby sa do čerpadla nedostali žiadne cudzie predmety (zvyšky lepidla, nečistoty, piesok atď.), inak čerpadlo nebude správne fungovať.  Spoje medzi sacím potrubím a čerpadlom musia byť vzduchotesné a sacie potrubie musí byť umiestnené tak, aby sa skláňalo smerom dole, alebo aby bolo vodorovne s čerpadlom (aby sa zabránilo vzniku vzduchových bublín).

Samonasavacie čerpadlo na vodu SETTE JET 900

Čo je to kavitácia 

Kavitácia - najväčší nepriateľ čerpadla, znižuje výkon a celkovú životnosť čerpadla. Jej sprievodný jav je zvýšený hluk. Poškodzuje čerpadlo a hrozí jeho zadretie. Pri kavitácii dochádza k tvorbe dutiniek s vodnými parami pri súčasnom poklese tlaku na  saní a následnej implózií na lopatkách čerpadla, čo poškodzuje čerpadlo. Inštalatéri sa mylne domnievajú , že v dobre utesnenom sacom potrubí nemôže vzniknúť bublina. Tá ale môže vzniknúť kavitáciou na saní, čo spôsobí poruchu až dlhšiu dobu po montáži

Ak máte ešte nejaké otázky, napíšte nám. Navštívte našu stránku kontakty. Vašu otázku a možné riešenie problému zverejníme (bez vašich údajov). Pomôžete tak ďalším zákazníkom

 

 

 Čerpadla na vodu - kategórie obsahujúce produkty 

 

 

Čerpadlá na vodu vodu - podrobnosti

Čerpadlo na vodu v spojení s tlakovou nádobou a manometrem vytvára domácu vodáreň. Tlakový spínać ovláda čerpadlo a určuje pod akým tlakom bude voda prúdiť do rozvodu vody(do systému)

 

➡️ Čerpadlá na vodu ➡️ Ponorné čerpadlá do studne ➡️ Samonasávacie a záhradné čerpadlá ➡️ Kalové drenážne čerpadlá na špinavú vodu ➡️ Ručné čerpadlá a pumpy ➡️ Čerpadlá na polievanie záhrady ➡️ Ponorka do studne ➡️ Čerpadlá na čistenie vrtanej studne ➡️ Ponorné vretenové čerpadlá ➡️ Lacné čerpadlá do vrtu ➡️ Čerpadlá do vrtu ➡️ Výkonné čerpadlo do studni ➡️ Ponorné čerpadlá do vrtanej studne ➡️ Vodné čerpadlo do studne ➡️ Hlbinné čerpadlá do studne ➡️ Výkonné ponorné čerpadlo ➡️ Domáce vodárne ➡️ Čerpadlá do studne na polievanie ➡️ Tlakové nádoby na vodu