Čo je domáca vodáreň a ako funguje

Domáca vodáreň je hlavnou jednotkou pri čerpaní vody zo studne. Zohráva ústrednú rolu v distribúcii vody v rodinných domoch ale aj väčších objektoch. Často je označovaná aj ako "darling", alebo ľudovo domáca vodárnička. Čerpadlo na domácej vodárni je vyrobené len za jedným účelom. Prečerpať vodu zo studne, potoka alebo suda na záhradu či do tlakového systému vody v objekte. Pozrime sa však ako domáca vodáreň pracuje všeobecne. Ako je to s výkonom, napätím , tlakovou nádobou a obežnými kolesami.

 

Ako funguje domáca vodáreň - obsah

  1. Na čo slúži domáca vodáreň - ako funguje ?
  2. Čo je to tlaková nádoba ?
  3. Ako nafúkať nádrž domácej vodárne ?
  4. Čo je gumený vak - "duša" v nádobe ?
  5. Ako delíme domáce vodárne ?
  6. Aké sú parametre domácej vodárne ?
  7. Čo je to výkon vodárne ?
  8. Aké obežné kolesá poznáme ?

 

Ako funguje a na čo slúži domáca vodáreň ?

Domáce vodárne sú technické zariadenia ktoré pracujú automatcky-samočinne. Používajú sa na zásobovanie, záhrad a prevádzok pitnou vodou. Domáca vodáreň vám pomôže s čerpaním vody  všade tam , kde nie je zabezpečený obecný rozvod. Domáca vodáreň nasáva vodu zo studne cez sací kôš do potrubia, kde voda prechádza cez rúru k filtru na mechanické nečistoty. Vodárnička potom vytláča vodu pod tlakom do rozvodov objektu ,rodinného domu alebo chaty. 

 

Zapojenie  domácej vodárne

 

      Náš tip 

Ak vlastníte chatku alebo malú záhradu, možno si budete chcieť zaobstarať lacnú domácu vodáreň. Výhodou týchto produktov je ich skladnost  a ľahká manipulácia. V prípade potreby si budete môcť vodárničku ľahko odinštalovať a premiestniť napríklad späť do technickej miestnosti.

Čo je to tlaková nádoba - nádrž ?

Zjednodušene môžeme povedať, že tlaková nádoba je miesto, kde sa voda uskladňuje a pod tlakom vzduchu ( protitlak ) dostáva do rozvodu vody v objekte. Táto činnosť nádoby je vykonávaná len v prvej fáze vypúšťania cez vodovodný kohútik. Tlak v nádobe postupne klesá rovnomerne z objemom vody až na spodný tlak, ktorý je nastavený na tlakovom spínači. V tomto momente sa v nádobe už nenachádza žiadna voda a do práce sa púšťa čerpadlo. Tlaková nádoba už do činnosti nezasahuje.

 

Ako nafúkať nádrž domácej vodárne ?

Tlakovanie nádoby je proces, pri ktorom fúkame do nádoby vzduch okolo vaku. Teda medzi plášť tlakovej nádoby a butylovú membránu. Ak fúkame vzduch do nádoby hustilkou alebo kompresorom, dochádza k zvyšovaniu tlaku v nádrži - tlakovaniu. Vzduch do nádoby dostaneme obyčajnou hustilkou alebo kompresorom. Štandardne fúkame do nádoby domácej vodárne vzduch o 0,2 Bar menej ako je spodný zapínací tlak na tlakovom spínači. Túto činnosť by sme mali zopakovať každé 4 mesiace. V opačnom prípade unikne vzduch z nádoby a dôjde k roztiahnutiu vaku. Veľký vak do seba naberá viac vody ako je znesiteľné. Vak - balón následne šúcha o steny nádrže a skôr či neskôr praskne.

                

Praskutie vaku sa prejavuje častým zapínaním domácej vodárne a na tlakovom spínači počuť cvakanie kontaktov. Voda sa dostane medzi plášt nádrže a vak. Vzduch z nádoby sa dostáva cez dieru vo vaku do systému až dôjde k jeho úplnej strate. Pri stlačení na vzduchový ventil nádoby neuniká vzduch ale strieka voda. Ak sa tento stav domácej vodárne nerieši dlhodobo, vak sa nalepí na steny nádrže. V tomto prípade už nebude možná odlepiť vak od steny nádoby. Opakované pokusy dostať vzduch do nádoby sú bezúspešné. Je nutné kúpiť novú tlakovú nádobu.

 

 ORIGINÁL Gumený vak do tlakovej nádoby 18-24L

Čo je gumený vak - "duša" v nádobe?

Gumený vak v nádobe je potrebný aby domáca vodáreň fungovala správne. Vak sa zmršťuje , alebo naopak rozťahuje. Voda prúdi do vaku pod tlakom, ktorý je nastavený na tlakovom spínači domácej vodárne. Každý výrobca dodáva vak ktorý je kompatibilný s tlakovou nádobou. Zivotnosť "duše" je obmedzená. Je vyrobená z gumy a použvanim sa opotrebuje a zničí. Tu platí, že čím väčší vak, tým menej časté zapínanie domácej vodárne a menej časté roztahovanie vaku. Vaky v 100L nádrži  Zilmet sú uchytené na obidvoch stranách. Pravdepodobnosť zodretia a ošúchania vaku vakú je minimálne.

 

Ako delíme domáce vodárne ?

Domáce vodárne delíme na povrchové, ponorné a automatické. svetovými lídrami na trhu vo výrobe kvalitných domácich vodární sú Grundfos, Pedrollo, Ebara. Všetky 3 koncerny ponúkajú okrem vodární aj široké spektrum čerpadiel pre domáce účely a priemyselné využitie. Povrchové domáce sa vyrábajú v kombinácii s 24 až 100L nádobami ktoré sú zamerané hlavne  pre domáce potreby. Domáce vodárne do studne - teda ponorné sú v dnešnej dobe žiadané. Ich výhodu je nízka hlučnosť a možnosť použiť výkonnejší tlakový spínač na vyšší tlak. Automatické vodárne sú na trhu už nejakú dobu. Týka sa to hlavne povrchových vodární.  No dopyt zákazníkov po ponorných automatických vodárňach nenechal výrobcov chladných. Dnes na trhu nájdeme množstvo automatických vodární do studne od rôznych výrobcov. Napríklad Gude , AL-KO

 

 Domáca vodáreň na pitnú vodu

 

Aké sú parametre domácej vodárne ?

Výtlak , prietok , výkon . Ako tomu porozumieť. Výtlak - Hmax znamená maximálnu výtlačnú výšku vodárničky od miesta inštalácie. Na sprchovanie a polievanie záhrady potrebujeme tlak v rozmedzí od 3 do 5 bar. 3bary je 30m výtlaku. Hodnota prietok udáva v akom objeme sa bude voda dostávať do rozvodu.  Takže kombináciou týchto dvoch parametrov dostávame výslednú silu domácej vodárne a tou je výkon - napätie. Napätie čerpadla je pre mnohých metúce. Výkon kalového čerpadla môže byť 1500W , ale zo studne hlbokej 20m mi vodu nevytlačí. Ako je to ? Tu je potrebný ten údaj - Výtlak. Ponorné kalové čerpadlo ma veľký prietok Q max aj 15000 l/h ale výtlak len 10-15m. Takže zo studne ktorá má hĺbku 20m nám vodu vytlačiť nemôže. Otázkou je či s čerpadlom ktoré má výtlak 20m dokážem vyčistiť studňu. Odpoveď je ...určite nie. Takéto čerpadielko bude mať prietok ešte dole na hrdle čerpadla, ale nie nie hore na povrchu studne. Tam má už prietok hodnotu 0. Potrebujeme ponorné čerpadlo s výtlačnou výškou aspoň 40m. 

 

Čo je to výkon domácej vodárne

Výkon domácej vodárne sa udáva vo watoch. Je to hrubá sila motora čerpadla. Domáce vodárne môžu mať napätie 230V , alebo 400V. Tento údaj nemá vplyv na výkon vodárne. Pre bežné domáce použitie plne postačuje výkon 1100W na 230V.Výhodou domácej vodárne na 400V je jej ochrana motora pomocou motorového spúšťača - ističa. Istič chráni motor pred spálením , alebo výpadku jednej fázy. Pred domáce vodárne na 230V už dodatočný istič nie je potrebný. Centrálne istenie je v domácej sieti.

 

      Náš tip ✅

      Aké sú najčastejšie poruchy domácej vodárne nájdete v článku domáca vodáreň poruchy

 

Aké obežné kolesá poznáme ?

Obežné koleso čerpadla - turbínka je základný prvok domácej vodárne. Hnacia sila motora sa prenáša cez hriadeľ na obežné koleso a vytvára tlak vody. Poznáme 3 druhy obežných kolies. Mosadzné, nerezové a plastové - technopolymer. Jeden by povedal. Nerezové obežné koleso vydrží dlho. Nie je to úplne až tak jednoznačné. Ak máte vodu s vyšším obsahom železa , je len otázkou času kedy železitá voda začne pôsobiť na koleso, až dôjde k jeho poškodeniu. Tu by bolo ideálne obežné koleso z technopolymeru alebo z mosadze. Samozrejme poškodenie tiež závisí od hrúbky obežného kolesa a od kvality prevedenia

 

 

 Kategórie v ktorých nájdete domáce vodárne

➡️ Domáce vodárne ➡️ Lacné domáce vodárne  ➡️ Domáca vodárnička➡️ Domáca vodáreň s ponorným čerpadlom ➡️ Domáca vodáreň s frekvenčným meničom ➡️ Automatická domáca vodáreň ➡️ Kvalitné domáce vodárne ➡️  Najlepšie domáce vodárne ➡️ Domáca vodáreň do vrtanej studne ➡️ Automatické čerpadla do studne ➡️ Domáca vodáreň na pitnú vodu 50l➡️ Domáce vodárne bez tlakovej nádoby ➡️ Čerpadlá Košice - blog ➡️ Vodný automat ➡️ Vodárnička 50L  ➡️ Tiché domáce vodárne ➡️ Domáce vodárne do studne ➡️ Domáca vodáreň darling

 

 

Zdroj obrázok: Adobe Stock